Zoete aardappel stamppot

Zoete aardappelstamppot is eens een leuke variatie op onze ‘gewone’ hutspot. In zoete aardappel zitten veel goede stoffen, zie de blog over zoete aardappel. Super gezond en leuk om eens een andere variant te maken van deze lekkere stamppot! Met kleine gehaktballetjes en verse eigen gemaakte jus.
 Nodig voor ongeveer 4 personen:

  • 1 kg zoete aardappel
  • 1 kg hutspotgroenten
  • 25 g boter
  • ongeveer 250- 350 gram runderballetjes
  • ongeveer 100-150 gram spekjes
  • 1 bouillontablet
  • 1 el bloem
  • Wat kruiden zoals bijv. knoflookkruiden, tijm , peterselie

 

Bereiding:

  1. Breng een ruime pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook ze samen met de hutspotgroente met eventueel zout in 20 min. gaar. Heb je niet zo’n grote pan, gebruik er dan 2.
  2. Pak nu in de koekenpan de spekjes. Leg ze na het uitbakken op een bord met folie erover en maak de pan met een keukenrolpapiertje even grof schoon.
  3. Verhit nu in dezelfde pan 25 gram van de boter en bak de runderballetjes in 10 min. rondom bruin en gaar.
  4. Laat de bouillontablet oplossen in 300 ml kokende water.
  5. Neem de balletjes uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie, net zoals de spekjes. Roer de eetlepel bloem met een garde door het achtergebleven bakvet en bak op hoog vuur tot de bloem bruin kleurt. Voeg de bouillon toe en meng goed en laat 5 min. inkoken tot een jus.  Voeg voor extra smaak bijv. nog wat knoflookkruiden, tijm en peterselie erdoor. Of als je een laurierblaadje hebt, voeg je dit toe. Doe de balletjes terug in de pan en warm nog even mee.
    jus
  6. Giet de aardappelen en hutspotgroente af en stamp met de pureestamper tot stamppot. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Comments are closed.